Over Nijmegen

Nijmegen heeft als oudste stad van Nederland al meer dan 1900 jaar stadsrechten. Nijmegen is ontstaan als Romeins economisch en administratief centrum. Jarenlang vormde de stad een strategisch punt voor de Romeinen. In de eeuwen daarna floreert Nijmegen en stijgt het inwonersaantal tot ongekende hoogten. De stad maakt echter ook zware tijden door met gevechten tussen protestanten en katholieken en de Franse bezetting.

Rond 1875 groeide Nijmegen uit  zijn jasje en moesten de vestingwallen worden afgebroken om verdere uitbreiding mogelijk te maken. In de jaren die daarop volgden groeide Nijmegen verder, waarbij het bekende architecten aantrok om de stad uit te breiden.

In de Tweede Wereldoorlog heeft een Duits bombardement, waarschijnlijk per ongeluk, veel schade berokkend aan de stad. Met 800 doden tot gevolg. Later in de oorlog is in een hevig gevecht, bekend als ‘de slag om Nijmegen’ de Waalbrug heroverd door de geallieerden. Deze slag is jaren later nog in alle geschiedenisboeken terug te vinden.

Eind jaren ’70 begint Nijmegen aan een grote opruiming van de stad. Oude woningen worden opgeknapt of vervangen door nieuwbouw en de stad breidt zich vooral in zuidwestelijke richting uit.

Nijmegen is op dit moment een bruisende stad waar de historie vanaf spat.

 

Meer over Nijmegen

Cultuur
Cultuur
Cultuur in Nijmegen
Studie
Studie
Studeren in Nijmegen
Uitgaan
Uitgaan
Uitgaansmogelijkheden
Sport
Sport
Sporten in Nijmegen